Vår checklista hjälper dig att låna smartare!

Vanliga misstag vid lån

I den här texten kommer vi att hjälpa dig att låna smartare genom att lista de vanligaste misstagen människor gör när de ansöker om lån. Idag är det något som man gör online i de flesta fall, och det finns inte samma möjlighet att diskutera sitt behov av lån med en annan person. Man har alltså ett större ansvar för att det blir rätt. Mycket står på spel eftersom vissa lån är mycket bättre för dig än andra!

Hur kommer det sig att lån är olika bra?

Lånebranschen är väldigt konkurrensutsatt. Det borde egentligen innebära att de flesta lån var ungefär lika bra. Varför skulle man välja ett sämre lån om det finns många alternativ med lägre ränta och bättre villkor? En del av förklaringen är att det helt enkelt inte är så enkelt att avgöra hur bra ett lån är. Det kan också vara så att man missbedömer vad för typ av lån man behöver, eller vilka lån man ska undvika, utifrån de förutsättningar man har.

Saker att tänka på när du ska låna

 • Läs på om vad som händer när det gäller att låna pengar, ny teknik ger nya förutsättningar för lån.
 • Låna inte mer än du behöver. Då betalar du ränta helt i onödan.
 • Strunta inte i att jämföra lån. Om du inte har tid ska du anlita en låneförmedlare. Det är gratis!
 • Låna inte till onödig konsumtion om din ekonomi är svag. Då drar du på dig extra utgifter och riskerar att inte kunna betala tillbaka.
 • Nöj dig inte med att bara jämföra räntan på olika lån. Avgifter utgör ofta en stor del av ett låns totala kostnader. Jämför alltså alltid den totala kostnaden för olika lån.
 • Stirra dig inte blind på “effektiv ränta” om det gäller snabblån. Det är ett mått som säger mer när det handlar om lån med lång uppläggningstid.
 • Ta inte massor av smålån om du istället hade kunnat välja ett lite större lån. Det blir billigare att låna mer, fast mer sällan.
 • Låna helst inte om du har väldigt låg kreditvärdighet. Tyvärr betalar du mer ju sämre ekonomi du har eftersom långivaren vill ha kompensation för vad de anser är en större risk.
 • Om du behöver pengar väldigt snabbt räcker det inte bara att ansöka om ett snabblån. Du måste också ha samma bank som långivaren för att kunna få en direktutbetalning.
 • Välj inte lång återbetalningstid bara för att blir mindre att betala varje månad. Du betalar mer totalt sett för lån med lång uppläggningstid.
 • Acceptera inte det första erbjudandet du får om du ansöker om bolån. Räntan på ett bolån är i regel förhandlingsbar.

Sammanfattning

Att hitta det optimala lånet är inte så lätt som man skulle kunna tro. Först och främst måste du veta lite om de olika alternativ som finns och ha koll på vad du egentligen behöver. Om du följer vår checklista tror vi att du kommer att kunna hitta ett riktigt bra lån, även om det är första gången du gör en låneansökan online.

 

 

corporate-x