Krediter och kreditkort skapar möjligheter

Mer om kredit

En typ av lån som ofta glöms bort när de vanligaste lånen beskrivs och jämförs är krediter, trots att krediter funnits mycket länge. Förr var en kredit något man kunde få i en viss butik. Du behövde inte betala på en gång utan du kunde ha ett konto i butiken och betala när du ville.

Kreditkort har också funnits länge och används fortfarande mycket flitigt. På senare tid har det tillkommit en ny typ av konsumentkredit som är ett lån du alltid har tillgängligt, och som betalas ut till ditt konto omgående efter det att du gjort en ansökan via sms. I den här texten kommer vi att skriva både om vanliga kreditkort och nyare kredittjänster. Framförallt kommer vi att jämföra krediter med snabblån och privatlån. Vad är bäst egentligen?

Hur fungerar det att ansöka om, och använda en kredit?

Om du har konton i en vanlig svensk bank, och ett Visakort eller Mastercard, kan du ansöka om kreditgräns om du inte redan har det. Detta brukar vara det enklaste sättet att komma igång med köp på kredit. Anledningen till att man istället väljer att ansöka om en konsumentkredit från ett företag som är specialiserat på den tjänsten, och som erbjuder snabb handläggning online, är att du vill ha en extra kredit eller att du inte blivit beviljad en kredit från din vanliga bank.

Att ansöka om en kredit online är lite enklare än att ansöka om ett snabblån eller privatlån. Du behöver inte uppge någon återbetalningstid utan bara vad du vill ha för kredittak. Du väljer sedan hur mycket du vill betala tillbaka varje månad, så länge det uppfyller miniminivån. Den brukar innebära att du ska betala minst 10 % av den utnyttjade krediten + ränta varje månad. Du kan givetvis inte välja ett hur högt kredittak som helst, utan det görs en kreditprövning och därefter bestäms det vad du får låna. Många långivare som sysslar med att utfärda krediter har en övre gräns på omkring 40 000 kronor. Högre kredit än så kan du alltså inte utnyttja oavsett hur kreditvärdig du anses vara. Ett vanligt kreditkort, till exempel ett Visakort, kan dock ha en mycket högre kreditgräns än så.

Skillnad mellan ett kreditkort och en konsumentkredit

En konsumentkredit av den typ som många specialister på snabblån online erbjuder idag måste du begära att få utbetald innan du kan använda den. Det gör du via sms, och du kan ha pengarna på ditt konto efter 20 minuter. På så sätt kan man säga att den här typen av kredit fungerar som ett supersnabbt lån du alltid har tillgång till så länge du sköter dina återbetalningar. Med ett vanligt kreditkort har du alltid tillgång till pengarna blixtsnabbt och behöver inte skicka en begäran, precis som du alltid har tillgång till ett positivt kontosaldo.

Fördelar med en kredit, jämfört med ett lån

  • Om du lånar pengar ofta är det smidigare att ha en kredit. Även om det går fort att ansöka om ett lån idag så är det ännu snabbare att utnyttja sin kredit. Detta gäller särskilt om du har ett vanligt kreditkort.
  • Villkoren för återbetalning efter att du utnyttjat din kredit är ofta flexibla.

Kreditens nackdelar

  • När du gör ett köp på kredit betalar du vanligtvis högre ränta än du gör med ett bra privatlån.
  • Risken att du gör onödiga köp är större när du har en kredit än när du måste låna först.
corporate-x