En ny bil kan fungera som en säkerhet

Låna med eller utan säkerhet

Att låna med säkerhet var något man gjorde förr. Inga snabblån och inga privatlån kräver säkerhet idag, och förutom pantbanken finns det inte många långivare som accepterar säkerheter. Förutom i speciella fall. En säkerhet har annars den stora fördelen att du inte kan bli skuldsatt på grund av ett lån som förfaller till betalning. Det som händer är att den du lånar av kommer att sälja säkerheten och behålla sin del av vad försäljningen inbringar.

Låna med säkerhet

Du kan räkna med lägre ränta om du har en säkerhet. Banken tar mer betalt ju högre risk det innebär för dem att låna ut till dig, och om det finns en säkerhet av hög kvalitet är risken väldigt liten. Tyvärr är det så att värdet på båtar och bilar, som ofta fungerar som säkerhet, minskar över tid. Därför behöver du betala tillbaka lånet med hänsyn till värdeminskningen. Det är egentligen bara när man tar ett bolån som säkerheten anses ha ett bestående värde. Det är en av de viktigaste orsakerna till att svenska bolån har så låg ränta. Vi har svårt att se en situation där det är motiverat att ta en annan typ av lån om det är ett bostadshus, en sommarstuga eller en lägenhet du ska köpa.

När det gäller bilar, båtar och andra saker som din långivare accepterar som säkerhet är det ofta en bra idé att satsa på det. En nackdel kan vara att du måste ha en rejäl försäkring på det du använder som säkerhet. Det kan bli ganska dyrt när det gäller just bilar och båtar.

När du tar ett lån med säkerhet är det ofta det du lånar till som är själva säkerheten. Men om du har en bostad som inte är så högt belånad kan du även använda den som säkerhet när du tar andra, lite större lån.

En säkerhet kan vara en person

När en borgenär går i borgen för ditt lån är det en form av säkerhet. Om du inte kan betala blir borgenären återbetalningsskyldig. Detta är en typ av lån som bygger på att det finns ett stort förtroende mellan dig och den som lånar ut. Det vanligaste är att lån med borgenär behandlas som en egen typ av lån och inte som ett lån med säkerhet.

 

 

corporate-x