Kontantinsatsen är vad du måste ha sparat ihop för att få låna mycket

Låna till kontantinsats

En kontantinsats är helt enkelt pengar du har tillgängligt och som du själv lägger upp på bordet i samband med att du köper något som du också lånar pengar till. Ofta bestämmer du själv hur stor kontantinsatsen ska vara, men i regel finns det ett minimibelopp som uttrycks som en viss procent av den totala kostnaden på det som du lånar till.

När du behöver låna pengar snabbt och letar efter ett smslån eller någon annan typ av snabblån så behöver du inte bekymra dig om någon kontantinsats. Det samma gäller privatlån som, trots att de kan gälla ganska höga belopp, är lån som inte kräver någon kontantinsats.

En kontantinsats är alltid ett krav för att du ska få ett bolån

En kontantinsats på minst 15 % av det belopp man lånar till anses visa att man har tillräckligt goda förutsättningar för att betala tillbaka sitt lån. Nu talar vi om lån på stora belopp. Det är egentligen bara då som kontantinsatser är aktuella. Kontantinsats är praxis när man ansöker om ett bolån, men det kan även vara aktuellt om du vill låna till en bil eller en båt, eller någon annan dyr kapitalvara. Ibland kan kravet på kontantinsatsen vara att den ska vara över 15 %, men det handlar sällan om mindre än så. Om du lånar till en bostad innebär en hög kontantinsats att du har mycket större chans att bli beviljad lånet.

Idag är det lag på att du bara får låna upp till 85 % av en bostads värde genom ett bolån. Detta är för att mana husköpare till viss försiktighet i ett läge där bopriserna stigit mycket kraftigt under en längre tid. Ett problem med detta är att stora grupper stängs ute från bostadsmarknaden, eftersom de inte har någon möjlighet att spara ihop en så stor kontantinsats som krävs, med de priser som gäller på bostadsmarknaden idag.

Kan man låna till kontantinsatsen?

Tanken med en kontantinsats är att du ska ha sparat ihop till den innan du lånar till resterande belopp. Många banker kräver att du tar dina sparpengar för att de ska bevilja ett lån med kontantinsats. Det finns dock möjlighet att låna även till kontantinsatsen. Den delen kallas ibland för topplån. Många väljer att teckna ett vanligt privatlån för att få ihop till kontantinsatsen. Om det gäller ett bolån så får du räkna med att det du lånar till kontantinsatsen kommer att ha mycket högre ränta och krav på kortare återbetalningstid än resten av bolånet.

Sammanfattning

  • När du ska låna ett större belopp krävs det ofta att du har sparat ihop till 15 % av värdet på det du lånar till.
  • Du kan ibland låna till kontantinsatsen, men fråga dig själv om det är klokt att göra det.
  • Kontantinsatser är standard vid bostadsköp men kan även förekomma när du till exempel tecknar ett billån.

 

 

corporate-x